Czeskie smaki w Rzeszowie - Pomia.pl - Portal Pozytywnych Treści
reklama
Witaj, życzymy dobrego dnia, dziś 18 Wrzesień 2019    |    Pamiętaj o życzeniach imieninowych dla: Irena, Stanisław, Józef

Każdy kraj ma swoją kulturę - również i tą kulinarną, na którą składają się - tradycja, smak i oryginalność. Kultury kulinarne poszczególnych krajów w obecnych czasach mieszają się, ale pozostają w większym stopniu wierne swoim tradycjom. W Rzeszowie są lokale, które podają różne dania z tradycją zapożyczoną z innych regionów świata. Jednym z takich lokali jest  Czeska Hospoda (Česka Hospoda) w Rynku w Rzeszowie. Właściciel Pan Andrzej Hajnosz przywiązuje dużo uwagi do tradycji i oryginalności czeskiej kultury. Wyrazem tego może być wystrój lokalu, bo nawet krzesła są oryginalne - prosto od naszych południowych sąsiadów. Klimat, jaki towarzyszy temu miejscu jest przyjazny i dający odczucie, że jest się nie w Rzeszowie, a w pobliskich Czechach. Czy jest to tylko złudzenie, czy telepatyczne zjawisko, a może teleportacja jeszcze nieodkryta? Przekonać się można na własne oczy, uszy i brzuch, bo można tu zjeść np. kluseczki z ciasta ziemniaczanego, przecierane przez sito i wymieszane z oryginalną bryndzą, a także wypić - zamawiając rum z kofolą (kofola: bezalkoholowy napój gazowany produkowany w Czechach i na Słowacji), piwo z beczki „czepowane na trzy takty” oraz wiele rodzajów win. Czepowanie piwa to rytuał, a wszystko po to, aby nie przegazować piwa. Jak mówi Pan Andrzej wszystko to chwilkę trwa, ale procedury nalewania piwa są takie i nie można tego przyspieszać, bo jakość jest najważniejsza.

Jak pisałem na początku kultury różnych krajów się troszeczkę mieszają, co wynika z przyzwyczajeń mieszkańców danego regionu. W hospodzie w Rzeszowie można dostrzec pewne spolszczenia kuchni czeskiej, ale nie rzutuje to na klimat i smaki potraw. Standardowe danie czeskie to dwa składniki. W Polsce oprócz mięsa w znacznych ilościach niż w Czechach i ziemniaków dodaje się surówki - i to jest ten trzeci składnik. Nieznacząca różnica, ale potrzebna w naszym kraju, bo tak jesteśmy nauczeni, że do obiadu jemy sałaty lub surówki.

Rozpowszechnianie czeskich smaków w Polsce na pewno będzie się rozwijać, bo już został otwarty lokal na licencji Pana Andrzeja w ramach franczyzy w Olsztynie, a jak się dowiedziałem są rozmowy w innych miastach. Ten otwarty półtora miesiąca temu lokal w Olsztynie znalazł uznanie wśród mieszkańców i jest jednym z najczęściej odwiedzanych lokali w tym mieście. Rocznie na rynku pojawia się kilkadziesiąt nowych ofert franczyzowych. Różnica pomiędzy franczyzą, a nową własną firmą jest taka, że około 90% nowopowstałych firm bankrutuje w ciągu pierwszych dwóch lat działalności. W przypadku firm, które skorzystały z licencji franczyzowej, wskaźnik ten oscyluje na poziomie około 10 proc.

fot. RRz - pomia.pl

DSC01186.jpgDSC01187.jpgDSC01188.jpgDSC01189.jpgDSC01190.jpgDSC01191.jpgDSC01195.jpgDSC01197.jpgDSC01198.jpgDSC01199.jpgDSC01200.jpgDSC01201.jpgDSC01202.jpgDSC01203.jpg





reklama

Menu

Regiony

Portal

 
 

© 2011-2015 POMIA.pl Portal Pozytywnych Treści - Wszystkie prawa zastrzeżone