IV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu - “Czas Dobrego Sera” - Pomia.pl - Portal Pozytywnych Treści
reklama
Witaj, życzymy dobrego dnia, dziś 25 Październik 2020    |    Pamiętaj o życzeniach imieninowych dla: Ingi, Darii, Sambora
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Już po raz czwarty królewski Sandomierz stał się polską stolicą sera za sprawą festiwalu „Czas Dobrego Sera”, który miał miejsce w dniach 21-22 czerwca 2014 r. Uroczystej inauguracji wydarzenia dokonał Jerzy Borowski Burmistrz Sandomierza oraz Jacek Szklarek Prezes Slow Food Polska. W otwarciu festiwalu uczestniczył również Czesław Siekierski Poseł do Parlamentu Europejskiego. Podczas otwarcia kolejnej edycji sandomierskiego „Czasu dobrego sera" organizatorzy podkreślili unikalny charakter festiwalu w skali kraju oraz jego istotny wpływ na promocję zdrowych i niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu produktów nabiałowych.

  Miłośnicy „nieskończonych form mleka” mieli możliwość uczestnictwa w tych dniach w specjalnie przygotowanych na tę okazję „laboratoriach smaku”, podczas których prezentowano bogactwo serowych smaków oraz najlepszych konfiguracji smakowych w połączeniach: ser - wino. Spotkania poświęcone tematyce sera i wina prowadzili specjaliści w tej dziedzinie m.in.: Jacek Szklarek (Slow Food Polska), Massy Beretta (Moja Italia - importer win serwowanych w trakcie laboratorium), Kuba Janicki („Co dziś je Janicki”) Gieno Mientkiewicz (Sery Polskie), Edward Bajko (Spomlek), Wojtek Bosak (Winologia). Na festiwalowej scenie obywały się pokazy kulinariów z serem w roli głównej, wszyscy zainteresowani mogli poznać największe tajemnice przyrządzania polskich i zagranicznych serów. Kulinarny instruktaż prowadzili znani polscy szefowie kuchni: Witek Iwański, Krzysztof Żurek, Aleksander Baron, Dariusz Wójcik i Przemek Błaszczyk. Uczestnicy festiwalu mogli poznać tajniki wykonania tradycyjnych polskich oscypków, a prezentował je Wojciech Komperda wiodący producent podhalańskich przysmaków. Tradycją festiwalu są wyróżnienia przyznawane za Najlepszy Polski Ser 2014. Jury obradujące w składzie: Antonello Sanna (przewodniczący), Gieno Mientkiewicz, Edward Bajko, Jacek Szklarek postanowiło przyznać nagrody i wyróżnienia za najlepsze sery tegorocznego festiwalu. W imieniu Jerzego Borowskiego Burmistrza Sandomierza nagrody wręczała wraz z członkami jury dr Ewa Kondek Zastępca Burmistrza Sandomierza. „Grad Prix 2014” za ser „Stary Giewont” zostało przyznane Wojciechowi Komperdzie z bacówki Hala Majerz. I miejsce w kategorii serów świeżych za ser „Kozanostra” otrzymali producenci z Kaszubskiej Kozy, I miejsce w kategorii serów długo dojrzewających za ser „Stary Giewont” przypadło w udziale Wojciechowi Komperdzie z bacówki Hala Majerz, I miejsce w kategorii serów wędzonych za ser „Bundz Wędzony” zostało przyznane producentom z Kozich Frykasów, najwyższy stopień podium w kategorii serów pleśniowych za ser „Lazur” przypadł w udziale producentom z SM Lazur. Nagroda specjalna powędrowała do Wojciecha Komperdy za nowatorskie zaprezentowanie tradycyjnej podhalańskiej bryndzy.

Wiele atrakcji czekało również na miłośników sera na stanowiskach handlowych, które licznie zagościły na Rynku Starego Miasta w Sandomierzu. Prócz różnych form nabiału oraz znakomitych win na stanowiskach można było nabyć również wiele innych, regionalnych przysmaków oraz wyroby rękodzielnicze tj. biżuterię, dekoracje itp. Przez cały czas trwania festiwalu odbywały się występy zespołów muzycznych i tanecznych, rozmowy z producentami serów i win na scenie oraz prezentacje poszczególnych stoisk przez konferansjerów.

Organizator festiwalu: Slow Food Polska
Współorganizatorzy: Urząd Miejski w Sandomierzu, Sandomierskie Centrum Kultury
Główny sponsor festiwalu: „Old Poland” Wielkie Polskie Sery
Partnerzy festiwalu:  Cornelius, Kopalnie Dolomitu S.A.
Partnerzy medialni: Czas Wina,  Vinisfera.pl

źródło: sandomierz.pl

reklama

Menu

Regiony

Portal

 
 

© 2011-2015 POMIA.pl Portal Pozytywnych Treści - Wszystkie prawa zastrzeżone