Strucla z makiem i pasztet z gęsi na liście produktów tradycyjnych - Pomia.pl - Portal Pozytywnych Treści
reklama
Witaj, życzymy dobrego dnia, dziś 12 Grudzień 2019    |    Pamiętaj o życzeniach imieninowych dla: Joanna, Aleksandra, Dagmara
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Choszczeńska strucla z makiem oraz Pasztet z gęsi wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tym samym Choszczeńska strucla z makiem oraz Pasztet z gęsi zostały 27 i 28 pozycją na liście Produktów Tradycyjnych z Pomorza Zachodniego. Wnioskodawcami nowo wpisanych produktów są pani Edyta Pajor (Pasztet z gęsi) oraz pańswo Bernarda i Andrzej Łukszo (Choszczeńska strucla z makiem).

Podczas konferencji prasowej w Szczecinie w środę 16 lipca 2014 roku marszałek Olgierd Geblewicz oraz członek Zarządu Jarosław Rzepa spotkali się z wnioskodawcami umieszczenia ich na liście.

- Cieszę się, że lista produktów tradycyjnych z Pomorza Zachodniego powiększa się regularnie. To efekt naszych świadomych działań, zachęcamy producentów do zgłaszania się. To oczywiste, że chcemy być regionem kojarzonym nie tylko dzięki walorom turystycznym, ale także smakowym – mówił marszałek Olgierd Geblewicz.

Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa podziękował wnioskodawcom, podkreślając także, że wkrótce produkty z naszego regionu zaprezentowane zostaną podczas wydarzenia Polagra Smaki Regionów. Pomorze Zachodnie po raz pierwszy będzie regionem partnerskim imprezy – Będziemy tam bardzo widoczni. Nasza wystawa będzie utrzymana w tonacji miodowej, zgodnie z tym, że to właśnie miody stanowią najliczniejszą grupę zachodniopomorskich produktów tradycyjnych – mówił Jarosław Rzepa.

- Przepis na pasztet przywiozła moja babcia w 1947 roku, która przybywając tutaj przywiozła ze sobą także tradycje kulinarne. Wówczas było to danie świąteczne, przygotowywane dla rodziny, sąsiadów. Obecnie produkcja odbywa się w Nieborowie, pasztet składa się z naturalnych składników, tygodniowo wyrabiamy ok. 20 kg. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością i na ryneczkach – opowiadała pani Edyta Pajor. Rodzinne przekazy to także źródło drugiego z produktów,  Choszczeńskiej strucli z makiem – Z województwa lubelskiego przywiozła go moja babcia. Jest produkowana w Choszcznie od lat 70 do dziś – mówiła pani Bernarda Łukszo.

Choszczeńska strucla z makiem

Do zachodniopomorskiego przepis na struclę z makiem pod koniec lat 40-tych XX wieku, przywieźli ze sobą osiedleńcy z Polski wschodniej. Receptura i smak ciasta znane były najpierw mieszkańcom w okolicach Wrzosowa i Bań, by w latach 70-tych na stałe zagościć w Choszcznie i okolicy.

Przepis na Choszczeńską struclę z makiem przedstawia się jak niżej: Pierwszym etapem przygotowania ciasta jest połączenie drożdży z cukrem, jajami i mlekiem. Do masy dodawana jest mąka i margaryna. Wyrobione ciasto odstawia się do wyrośnięcia. Ciasto dzieli się na porcje i rozwałkowuje na prostokąty, na które wykłada się masę makową. Prostokąty z masą makową należy zrolować. Tak uformowaną w podłużny wałek struclę zawija się w papier i wkłada  do pieca na około 45 minut. Ciasto wykańcza się dekorując lukrem i bakaliami.

Pasztet z gęsi

Samą recepturę pasztetu przywieźli ze sobą i przez wiele lat pielęgnowali dawni mieszkańcy Kaszub. Prawie 70 lat temu, w roku 1947 w Szczecinie, nad jedną z odnóg delty Odry-Cegielinką osiedliła się rodzina przybyła ze wsi Kobyle. Hodowla gęsi i nabyta w rodzinnym domu umiejętność przetwarzania na różne specjały mięsa gęsiego, pielęgnowana była przez tę rodzinę także w nowym miejscu zamieszkania.

Przepis na wyrób pasztetu przedstawia się następująco: Po sprawieniu i oddzieleniu od korpusów szyj gotuje się gęsi w garnku, dodając do wody włoszczyznę. Osobno gotowana jest wątróbka. Na wysmarowanej tłuszczem blasze piecze się boczek wieprzowy. Cebulę się podsmaża. Całe mięso mieli się z cebulą i suszonymi grzybami.  Dodaje się jajka, namoczoną bułkę pszenną i przyprawy. Masę dokładnie wyrabia. Masę przekłada się na blaszki, posypując majerankiem. Pasztet z gęsi zapieka w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem w 150-170ºC przez około 40-50 minut. Smak Pasztetu z gęsi w roku 2009 doceniło także jury konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo przyznając I miejsce w kategorii Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego.

 

Źródło: wzp.pl

reklama
 
 

© 2011-2015 POMIA.pl Portal Pozytywnych Treści - Wszystkie prawa zastrzeżone