Tyle samo, a jednak więcej możemy zjeść - Pomia.pl - Portal Pozytywnych Treści
reklama
Witaj, życzymy dobrego dnia, dziś 13 Sierpień 2020    |    Pamiętaj o życzeniach imieninowych dla: Diana, Hipolit, Maksym
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
jedzeniePatrząc na jedzenie oceniamy, jak dużo jest tego jedzenia. Jeśli pójdziemy do restauracji i podadzą nam obiad to możemy jednoznacznie stwierdzić, że porcja, którą otrzymaliśmy jest obfita czy tylko taka, którą porównać by można do tego, co kot napłakał. Tutaj właśnie zaczyna się nasza ocena ilości i jakości podanego obiadu. Udowodnione jest, że ta sama porcja jedzenia pokrojona na mniejsze kawałeczki bardziej syci, niż to samo jedzenia podane np. w jednym kawałku. Fizyka jest prosta, tak więc nie możemy powiedzieć, że pokrojona porcja ma więcej kalorii, bo nie ma, ale poczucie sytości rodzi się już od pierwszego kontaktu wzrokowego. Być może, że wydaje się nam, że jest tego jedzenia więcej, a to już ma ogromne znaczenie. W ogóle jedzenia małych kęsów bardziej syci, niż jedzenie dużych kawałków i szybkie ich połykanie. Przeprowadzono kiedyś badania na szczurach i stwierdzono, że szczury idą w to miejsce, w którym układano tą samą ilość pożywienia, ale właśnie w niewielkich kawałeczkach, niż w miejsce, do którego również miały dostęp, ale był tam jeden wielki kawałek tej samej karmy. Badacze uważają, że jest to dobry kierunek w walce z otyłością. Jedzmy mniejsze kawałeczki, a będzie nas to bardziej sycić, a przez to i zmniejszymy ilość kalorii podczas naszego posiłku. Dodam również, że ważną sprawą jest fakt dobrego przeżuwania pokarmu w jamie ustnej, bo pierwszy etap trawienny zaczyna się właśnie tutaj.
R.Rzońca
reklama

Menu

Regiony

Portal

 
 

© 2011-2015 POMIA.pl Portal Pozytywnych Treści - Wszystkie prawa zastrzeżone